Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen međunarodnim natjecanjem timova HMS-a


Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen međunarodnim natjecanjem timova HMS-a

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS), u Puli je, pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, održano prvo Međunarodno natjecanje timova HMS-a. Susret je okupio 23 tima HMS-a iz Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji su se natjecali u zbrinjavanju hitnih pacijenata prema četiri scenarija bazirana na realnim situacijama.

Svim djelatnicima HMS-a njihov dan je čestitala ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te je istaknula da je HMS izuzetno važna i odgovorna djelatnost čija učinkovitost ovisi o brzini reakcije i dostupnosti, pa je ovakvo događanje od iznimne važnosti za djelatnike hitne medicine da kroz natjecanje pokažu svoju stručnost i spremnost u obavljanju hitnih medicinskih postupaka.

Osim natjecateljskog karaktera, obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a izuzetno je važno i kako bi se informiralo i senzibiliziralo građane o specifičnostima hitne medicinske djelatnosti te ih se educiralo da ispravnim postupcima pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe. Naime, prema dostupnim podacima, od 1,5 milijuna pacijenata koje godišnje zbrine bolnička i izvanbolnička HMS, čak 80 posto pacijenata koji traže pomoć nisu hitni pacijenti, te usporavaju brzinu rada HMS-a i dovode u opasnost živote ljudi koji imaju neko stvarno hitno stanje. Stoga su djelatnici hitne službe diljem Hrvatske obilježili Dan HMS-a otvaranjem svojih vrata za građane koje su kroz razgovor i dijeljenje informativnih letaka upoznali s načinom rada HMS-a i pozvali ih na odgovorno postupanje pri pozivanju HMS-a na dobrobit sigurnosti cijele zajednice.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji sa županijskim zavodima i svim djelatnicima HMS-a kontinuirano radi na podizanju kvalitete hitne medicinske usluge u korist hrvatskih građana. U proteklih pet godina u sklopu Projekta unaprjeđenja HMS-a i investicijskog planiranja u zdravstvu osigurana je učinkovitija, dostupnija i brža hitna medicinska usluga, obnovljen je vozni park izvanbolničkog HMS-a, uvedena je specijalizacija iz hitne medicine te dodatno usavršavanje svih djelatnika. Pored toga, uvedeni su standardi opreme, vozila i odjeće djelatnika HMS-a te su izrađene smjernice postupaka zbrinjavanja hitnih pacijenata. Proglašenjem 30. travnja za Nacionalni dan HMS-a, Hrvatski sabor prepoznao je važnost i ulogu hitne medicine u svakodnevnom zbrinjavanju hitnih pacijenata, a Hrvatska se pridružila nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima.

Izvor:
HZHM