Nealkoholna masna bolest jetre povećava rizik od srčane bolesti


Nealkoholna masna bolest jetre povećava rizik od srčane bolesti

Nova studija provedena na gotovo 400 ispitanika ukazuje na vezu česte bolesti jetre koja je povezana s pretilošću i povećanog rizika od srčane bolesti. Naime, pokazalo se da osobe s nealkoholnom masnom bolesti jetre imaju veću vjerojatnost da će imati i koronarnu arterijsku bolest.

Nealkoholna masna bolest jetre izrazito je česta metabolička bolest jetre, koju karakterizira nakupljanje masti u jetri, što rezultira razvitkom masne jetre ili steatoze, dok kombinacija masne jetre i upale (tzv. steatohepatitis) može progredirati u jetrenu cirozu.

Stoga bi prema mišljenju stručnjaka bolesnicima s koronarnom arterijskom bolesti trebalo pregledati i jetru, a bolesnicima s nealkoholnom masnom bolesti jetre i srce.

Zanimljivo je da je učinak nealkoholne masne bolesti jetre na srce bio snažniji od učinka tradicionalnih čimbenika rizika za srčanu bolest kao što su pušenje, povišeni krvni tlak, dijabetes, povišeni kolesterol, metabolički sindrom i muški spol.

Trenutne terapije za nealkoholnu masnu bolest jetre uključuju promjenu prehrane, tjelovježbu, te povećani liječnički nadzor.

Procjenjuje se da bi do 2020. godine 40 posto stanovnika moglo imati nealkoholnu masnu bolest jetre.

Izvor:
Saint Luke's Health System PR