Nealkoholna masna bolest jetre povećava rizik od zatajivanja srca


Nealkoholna masna bolest jetre povećava rizik od zatajivanja srca

Rezultati analize 11 studija ukazuju da je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) povezana s umjereno većim dugoročnim rizikom za novonastalo zatajivanje srca.

Smatra se, da rezultati ove meta-analize dodatno naglašavaju potrebu za multidisciplinarnim i holističkim pristupom usmjerenim na pacijenta za upravljanje i bolešću jetre i kardiovaskularnim rizikom kod ljudi s nealkoholnom masnom bolesti jetre.

Inače, nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) postala je jedan od najčešćih uzroka kroničnih bolesti jetre diljem svijeta (pogađa do ~30% odraslih osoba u svijetu), a očekuje se da će njezina globalna prevalencija naglo porasti tijekom sljedećeg desetljeća. Klinički teret NAFLD-a nije ograničen samo na komplikacije povezane s jetrom (nealkoholni steatohepatitis (NASH), ciroza  jetre ili hepatocelularni karcinom). Čvrsti dokazi sada pokazuju da je NAFLD dio multisistemske bolesti koja nepovoljno utječe na nekoliko izvanjetrenih organa, uključujući srce i krvne žile. Zapravo, NAFLD ne samo da potiče ubrzanu koronarnu aterosklerozu, već također povećava rizik od abnormalnosti miokarda (srčano remodeliranje i hipertrofija) i određene srčane aritmije (uglavnom trajna fibrilacija atrija), koje mogu prethoditi i/ili pospješiti razvoj novonastalog zatajivanja srca koje je snažno povezano s većim rizikom od hospitalizacije i smrtnosti od svih uzroka.

Izvor:
Gut