Nedostatak sna povezan s opasnim polipima debelog crijeva


Nedostatak sna povezan s opasnim polipima debelog crijeva

Nova studija provedena na 1.240 ispitanika pokazala je da su osobe koje noću spavaju manje od šest sati izložene većem riziku od razvoja opasnih polipa u debelom crijevu nego osobe koje dulje spavaju.

Polipi, znani kao kolorektalni adenomi, razvijaju se u 10 posto slučajeva u zloćudne tumore. Inače su poznati i kao "prekancerozni" polipi. 

Većina je polipa asimptomatska ili su smetnje nespecifične (nadutost, neodređena bolnost, proljevi). Zbog toga polipi ostaju neotkriveni do pojave komplikacija poput krvarenja ili crijevne opstrukcije.

Većina polipa debelog crijeva otkriva se slučajno u tijeku kolonoskopije koja je indicirana ili kao dijagnostička metoda probira za kolorektalni karcinom ili zbog neke druge indikacije. Za potpuni uvid u stanje cjelokupnog debelog crijeva potrebno je vrlo pomno pregledati cijelo debelo crijevo, tj. učiniti totalnu kolonoskopiju.

Irigografija u dvostrukom kontrastu (zrak/kontrast) otkriva samo veće polipe, a broj lažno pozitivnih rezultata velik je u slučaju loše pripreme za pretragu kada ostaci fecesa imitiraju polipe. U novije vrijeme može se primjeniti i virtualna kolonoskopija.

Prema mišljenju znanstvenika rezultati ove studije ne dokazuju da nedostatak sna uzrokuje razvoj prekanceroznih polipa.

No ovo je prva studija koja je otkrila vezu između duljine spavanja i rizika od kolorektalnih adenoma te su stoga potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili rezultati ove studije

Ipak, rezultati ove studije pokazuju da osobe koje noću malo spavaju mogu imati isti rizik za razvoj raka debelog crijeva kao i ostale visokorizične skupine, poput ljudi čiji rođak ima rak debelog crijeva ili onih koji jedu velike količine crvenog mesa.

Izvor:
Cancer