Neplodnost povećava rizik od razvoja agresivnijeg raka prostate


Neplodnost povećava rizik od razvoja agresivnijeg raka prostate

Rezultati nove studije koju su proveli znanstvenici s University of Washington u Seattleu pokazali su da neplodni muškarci imaju veći rizik obolijevanja od agresivnijeg, a samim time i smrtonosnijeg oblika raka prostate.

"Prema mojim spoznajama ovo je prva studija u kojoj se prepoznala veza između muške neplodnosti i raka prostate" istaknuo je voditelj studije dr. Thomas J. Walsh. "Isto tako postoji nekoliko mogućih objašnjenja za ovu vezu, ali ona još nisu potvrđena. Moguće da se radi o genetskoj abnormalnosti na muškom kromosomu” rekao je dr. Walsh.

Podaci prikupljeni između 1967. i 1998. godine od 22.562 ispitanika u klinikama u Kaliforniji pokazali su da neplodni muškarci imaju u prosjeku gotovo trostruko veći rizik da će im biti dijagnosticiran rak prostate. Stoga bi bilo opravdano da se muškarce koji imaju poteškoća s plodnošću podvrgne ranom testiranju za rak prostate.

Rak prostate je najčešći oblik karcinoma kod muškaraca, a čimbenici rizika uključuju dob, obiteljsku povijest ove bolesti te etničko podrijetlo.

Izvor:
Cancer, online