Nepravilne, duge mjesečnice povezane s kraćim životnim vijekom


Nepravilne, duge mjesečnice povezane s kraćim životnim vijekom

Nova studija ukazuje da bi menstruacija (mjesečnica) u žena mogla biti snažan pokazatelj općeg zdravlja, naime, pokazalo se da se žene s neredovitim i dugim menstrualnim ciklusima suočavaju s većim rizikom od rane smrti.

U studiji koja je trajala 24 godine i obuhvatila više od 79 000 žena u premenopauzi koje nisu imale srčanu bolest, rak ili dijabetes, pokazalo se da žene koje su uvijek imale neredovite menstrualne cikluse imaju veću vjerojatnost da će umrijeti prije 70. godine života u odnosu na žene koje su imale redovite cikluse.

Žene koje su imale uobičajeno trajanje ciklusa 40 ili više dana u dobi od 18 do 22 i 29 do 46 godina, imaju veću vjerojatnost od rane smrti u odnosu na žene koje su imale uobičajeno trajanje menstrualnih ciklusa od 26 do 31 dan u istim dobnim rasponima.

Neredoviti i dugi menstrualni ciklusi česti su u žena reproduktivne dobi i povezani su s većim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući rak jajnika, srčanu bolest, dijabetes tipa 2 i mentalne zdravstvene probleme.

Inače, od ranije je poznato da žene sa sindromom policističnih jajnika, vodećim uzrokok neredovitih menstruacija, imaju povećani rizik od dijabetesa, visokog krvnog tlaka (hipertenzije) i raka maternice

Prema mišljenju stručnjaka, redovitost menstruacija i reproduktivno zdravlje pružaju prozor u dugoročno zdravlje žena.

Izvor:
BMJ