Nezaposlene osobe izložene većem riziku od srčanog udara


Nezaposlene osobe izložene većem riziku od srčanog udara

Istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 13.500 osoba donijelo je još jednu lošu vijest za nezaposlene osobe. Naime rizik od srčanog udara raste s nezaposlenošću, posebice u prvoj godini od gubitka posla.

Da stvar bude gora, rizici po srce, koji su povezani s ponavljajućom nezaposlenošću, mogu biti u rangu s već poznatim rizicima za srčanu bolest kao što su pušenje, dijabetes ili povišeni krvni tlak (hipertenzija).

Nažalost, istraživanje je pokazalo da se rizik od srčanog udara, koji je veći u nezaposlenih osoba, postupno povećava sa svakim dodatnim gubitkom posla.

Tipične tegobe koje se javljaju kod srčanog udara su snažna bol u prsima, moguće sa širenjem u donju čeljust i/ili lijevu ili obje ruke, leđa, praćena znojenjem, bljedilom i općim lošim stanjem, osjećajem bliske smrti. Tegobe traju više od 10-20 minuta i mogu varirati u svojoj jačini.

Međutim, u značajnom broju slučajeva, postoje velika odstupanja od ovih tipičnih smetnji. Tako na primjer srčani udar može početi s puno blažim osjećajem nelagode u prsima, stezanjem, osjećajem nedostatka zraka, što može potrajati s varijacijama i do nekoliko sati, pa čak i dana, prije nego što se osoba zaputi u hitnu službu.

Poznavanje tegoba koje mogu upućivati na srčani udar vrlo je važno zbog dva osnovna razloga, brzini početka liječenja i činjenici da velik broj osoba prekasno dolazi u hitnu službu upravo zato što nisu prepoznali razvoj srčanog udara.

Izvor:
Archives of Internal Medicine