Nezdrave razine inzulina mogu potaknuti rizik od raka dojke


Nezdrave razine inzulina mogu potaknuti rizik od raka dojke

Nakon menopauze, pomoću razine inzulina van granica normale, može se predvidjeti rizik od raka dojke čak i bolje nego na temelju tjelesne težine, ukazuje nova studija.

Rezultati ukazuju da je metaboličko zdravlje, a ne prekomjerna tjelesna težina, povezano s većim rizikom od raka dojke u postmenopauzi.

Naime, dok se povišene razine inzulina često mogu vidjeti kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilih žena, neke vrlo pretile žene imaju normalnu razinu hormona inzulina, a neke žene s normalnom tjelesnom težinom imaju metabolički nezdrave razine inzulina.

Pretile žene koje nemaju metaboličke abnormalnosti nisu izložene većem riziku od raka dojke. Dok s druge strane, žene s normalnom tjelesnom težinom i metaboličkim poremećajem imaju povećani rizik od raka dojke gotovo kao i pretile žene s metaboličkim poremećajem.

Naravno, iako postoji naizgled jaka veza između inzulina i raka dojke, to ne znači da se trebaju zanemariti suvišni kilogrami, jer u konačnici i oni utječu na razvoj problema s inzulinom.

Ovo studija pokazala je da povišene razine inzulina natašte udvostručuju rizik od raka dojke. Pretpostavlja se da inzulin može pospješiti rast stanica raka.

Izvor:
Cancer Research