Niske doze acetilsalicilatne kiseline smanjuju rizik od raka debelog crijeva


Niske doze acetilsalicilatne kiseline smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Osobe koje redovito uzimaju niske doze acetilsalicilatne kiseline izložene su manjem ukupnom riziku od razvoja karcinoma, i to posebice od raka debelog crijeva, ukazuju rezultati dviju novih studija. Naime, rizik od bilo kojeg karcinoma smanjen je za 3 posto, a rizik od raka debelog crijeva za 19 posto.

Smatra se da redovita primjena niskih doza acetilsalicilatne kiseline može nadopuniti preventivnu ulogu kolonoskopije te spriječiti 17 posto slučajeva raka debelog crijeva u osoba starijih od 50 godina.

No, neki liječnici pozivaju na oprez, te su mišljenja da prije počinjanja uzimanja acetilsalicilatne kiseline u preventivne svrhe, treba prije točno utvrditi dozu i vrijeme trajanja terapije acetilsalicilatnom kiselinom. Jednako tako, mišljenja su da se prije započinjanja redovitog uzimanja acetilaslicilatne kiseline pacijenti svakako trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom.

Inače, čak je i Starim Grcima bilo poznato da salicilatna kiselina, glavni sastojak acetilsalicilatne kiseline, može ublažiti bol te sniziti povišenu temperaturu.

Izvor:
JAMA Oncology