Nova oprema za KBC Zagreb


Nova oprema za KBC Zagreb

Danas je u Edukacijskom centru Kliničkog bolničkog centra Zagreb održana svečanost otvaranja rekonstruiranih dijelova objekata KBC-a Zagreb na Rebru te novonabavljene opreme koju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi RH Darko Milinović.

Netom završeni radovi obuhvatili su prostor Klinike za unutarnje bolesti, osobito Zavod za hematologiju i Zavod za gastroenterologiju te Kliniku za očne bolesti i dio Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja. Ukupna površina adaptiranih dijelova je oko 6.200 m², pri čemu su ukupni troškovi izgradnje i opremanja iznosili oko 74 milijuna kuna. Sredstva za to osigurana su većinom iz dugoročnog kunskog kredita za II fazu projekta razvoja KBC Zagreb na lokaciji Rebro, a manjim dijelom iz decentraliziranih sredstava Grada Zagreba.

Isto tako pušteni su u rad i uređaji koje je nabavilo i financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH s uređenjem prostora i to: magnetska rezonancija od 1.5 T u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju te dvije dvoglave gama kamere i dva SPECT/CT-a u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja. Ukupna vrijednost spomenute opreme je oko 38 milijuna kuna.

Svečanost je iskorištena i za promociju knjige o Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Naime, dosada nije postojala monografija koja bi cjelovito prikazala povijest i sadašnjost ove ustanove pa će ta knjiga biti dobar način da se svi zainteresirani upoznaju sa strukturom i djelatnostima KBC Zagreb.

Inače KBC Zagreb je najveći i najvažniji zdravstveni, znanstveno-istraživački i nastavni bolnički sustav u Hrvatskoj. Sastoji se od 26 Klinika i Kliničkih zavoda, smještenih na 5 lokacija (Rebro, Petrova, Šalata, Gundulićeva, Božidarevićeva). U njemu je zaposleno oko 4.700 djelatnika. Tu se godišnje liječi stacionarno 62.000, a ambulantno gotovo 1 milijun bolesnika te se načini preko 29.000 operacija.

Po mnogim medicinskim postupcima KBC Zagreb je jedinstvena bolnička ustanova u Hrvatskoj koja ujedinjuje sve dijagnostičke metode i terapijske zahvate s visokokvalitetnim i visokodiferenciranim medicinskim uslugama. Gotovo 50% svih referentnih centara Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske kao službeno priznatih središta izvrsnosti nalazi se u KBC Zagreb.