Novi CT i MSCT uređaji za 12 zdravstvenih ustanova


Novi CT i MSCT uređaji za 12 zdravstvenih ustanova

Danas su u Ministarstvu zdravlja potpisani ugovori s tvrtkom Siemens d.d. za nabavu trinaest suvremenih uređaja za kompjutorsku tomografiju, od čega 4 CT i 9 MSCT uređaja, ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna. Novi uređaji bit će pušteni u funkciju na jesen, a financirat će se iz fondova Europske unije. Ugovore su potpisali ministar zdravlja Dario Nakić i predsjednik Uprave Siemensa g. Mladen Fogec te prokurist g. Boris Miljavac, a potpisivanju su prisustvovali i ravnatelji općih bolnica Vukovar, Dubrovnik, Karlovac, Sisak, Zadar, Slavonski brod, kliničkih bolnica Dubrava i Sveti Duh te ravnatelji KBC-ova Zagreb, Osijek, Split i Rijeka, za koje su uređaji nabavljeni.

"Sveukupna vrijednost novih CT uređaja, uz tri za koja smo ugovor potpisali prošloga tjedna, iznosi 83 milijuna kuna", istaknuo je ministar zdravlja Dario Nakić i dodao: "Želim zahvaliti Povjerenstvu za radiologiju koje je prepoznalo i odradilo analizu potreba za cijelu Hrvatsku, vodeći računa o tome da uređaji budu pravedno i pravilno raspoređeni, bez da se preferira ijedan dio zemlje. Zahvaljujem također Ministarstvu regionalnog razvoja koje je prepoznalo važnost obnavljanja stare opreme i potrebu da na taj način povećamo sigurnost naših bolesnika. Ovo je početak, a jedan od glavnih izazova koji stoje pred nama bit će upravo nabavka nove opreme i u drugim medicinskim područjima i tu će nas čekati mnogo posla."

"Ova tehnologija koju smo dobili omogućit će razvoj više centara izvrsnosti u pojedinim segmentima, a kroz te centre izvrsnosti mogli bismo i u budućnosti nabavljati skupu opremu uz pomoć EU fondova, kroz ministarstva zdravstva, ali i znanosti te na taj neki način rasteretiti državni proračun", rekao je  ravnatelj KBC Zagreb prof. dr. sc. Ante Čorušić te dodao kako je eksplozija znanja na području biomedicinskih znanosti i tehnologije učinila medicinu vrlo efikasnom, ali i ekstremno skupom.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac prim. dr. Ervin Jančić zahvaljujući na novoj opremi istaknuo je kako je Karlovačka županija predugo bez takvog uređaja i da će napokon pacijenti s tog područja moći koristiti kvalitetnu uslugu u svojoj regiji, bez da se voze u udaljene bolnice kako bi obavili neku pretragu.

Intenzivnim razvojem moderne medicine i tehnologije, posljednjih je desetljeća postignut veliki napredak u mogućnostima ranog otkrivanja i dijagnosticiranja bolesti. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas je na poprilično jednostavan način za pacijenta i za liječnika, moguće stvoriti kompletan prikaz unutrašnjosti organizma i na temelju toga postaviti odgovarajuću dijagnozu. Jedan od uređaja koji to omogućuje je uređaj za kompjutorsku tomografiju (CT). Budući da je jedan od ključnih elemenata u procesu liječenja pacijenata upravo rano dijagnosticiranje bolesti, nabava ovih uređaja je od izuzetne važnosti za zdravlje građana. Pritom je važno napomenuti kako će nabava čak trinaest novih CT uređaja, osim ranom dijagnosticiranju bolesti, uvelike pridonijeti i smanjenju velikih lista čekanja.

Izvor:
MZ RH