Novi kontraceptiv od danas dostupan u hrvatskim ljekarnama


Novi kontraceptiv od danas dostupan u hrvatskim ljekarnama

Od danas je u ljekarnama diljem Hrvatske dostupan novi kontraceptiv, Belara, kombinacija etinilestradiola i klormadinona, u pakovanju od 21x1 film-tableta.

Jedna film-tableta Belare uzima se svaki dan u isto vrijeme, po mogućnosti uvečer, tijekom 21 uzastopnog dana, nakon čega slijedi sedmodnevna stanka. Obično 2 do 4 dana nakon uzimanja posljednje tablete nastupa abrupcijsko krvarenje slično menstruaciji. Nakon sedmodnevne stanke nastavlja se s novim pakovanjem bez obzira na to je li krvarenje prestalo ili još traje.

"

Belara je novi kontraceptiv na našem tržištu, iako je njegov gestagen, klormadinon, jedan od prvih pronađenih i istraženih. Ima 30 mikrograma estradiola, što ga stavlja u skupinu niskodoziranih oralnih hormonskih kontraceptiva (OHK), a odlikuje se izrazitim antiandrogenim djelovanjem, što znači da poboljšava akne i smanjuje dlakavost.

Preporučuje se svim dobnim skupinama žena koje trebaju ovakav kontraceptiv, jer osim što je visoko pouzdani kontraceptiv, dodatno povoljno djeluje na kožu i kosu, pomaže kod bolnih menstruacija, ne uzrokuje depresiju, promjene tjelesne težine ili libida, a niti promjene u metabolizmu šećera i masti.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva
Poliklinika BetaPlus - za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu

"