Novi lijek za liječenje policitemije vere


Novi lijek za liječenje policitemije vere

Nova studija pokazala je da je lijek ruksolitinib uspješniji od hidroksiureje u liječenju policitemije vere koja nije reagirala na standardnu terapiju. Pomoću terapije ruksolitinibom uspješno se kontrolirao hematokrit, smanjio se volumen slezene, te su se značajno ublažili simptomi policitemije vere.

Policitemija vera je rijetka mijeloproliferativna bolest kod koje dolazi do prekomjernog stvaranja crvenih krvnih stanica (eritrocita). Usljed povećanja broja crvenih krvnih stanica, krv postaje viskoznija, što može dovosti do moždanog udara ili oštećenja tkiva i organa. Policitemija vera se najčešće dijagnosticira u šestom i sedmom desetljeću života, nešto češće u muškaraca, nego u žena.

Iako mnogi pacijenti s policitemijom verom reagiraju na liječenje hidroksiurejom, oko 25 posto njih ima neadekvatan odgovor ili neprihvatljive nuspojave. Nažalost, većina tih pacijenata nastavlja i dalje liječenje s hidroksiurejom usprkos njihovom neadekvatnom odgovoru ili nuspojavama.

Izgleda da bi tijekom ovog mjeseca Europska agencija za lijekove (EMA) moga odobriti ruksolitinib za liječenje policitemije vere. Ruksolitinib je oralni inhibitor Jak 1 i Jak 2 tirozin-kinaze.

Izvor:
New England Journal of Medicine