Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o limfomima


Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o limfomima

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) tradicionalno i ove godine obilježava Svjetski dan svjesnosti o limfomima, 15. rujna,  edukacijom o novim terapijama u liječenju ove zloćudne bolesti čija je pojavnost među najbrže rastućima u svijetu.

Naime, Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) danas će video vezom povezati pet hrvatskih gradova - Zagreb, Zadar, Slavonski Brod, Split i Varaždin, te od 17 sati uživo prenositi predavanje prof. dr. sc. Igora Aurera "Liječenje limfoma u Hrvatskoj danas i sutra" te dr. sc. Viktorije Erdeljić Turk o "Novim lijekovima za liječenje limfoma i listama lijekova HZZO-a". 

U svakome gradu prenosit će se predavanja iz Zagreba, a prema Zagrebu će iz drugih gradova biti upućena pitanja i komentari. Prijenos će se izravno moći pratiti na web stranicama HULL-a www.hull.hr i na  YouTubeu (link u pripremi).

Oboljeli će biti upoznati sa svim aspektima liječenja limfoma, a od prisutnih stručnjaka moći će doznati sve što ih zanima o njihovoj bolesti, poručuju iz udruge HULL.

Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day – WLAD) - od 2004. godine svake se godine obilježava u cijelome svijetu i posvećen je podizanju svjesnosti - prepoznavanju simptoma, ranom dijagnosticiranju i liječenju te vrste zloćudnih tumora, čija je učestalost u stalnom porastu.

Pogađaju osobe oba spola, mlade i djecu. Iako se suvremenim metodama velik broj limfoma može zaliječiti, a jedan dio i izliječiti, i dalje značajan broj bolesnika umire od ove bolesti.

Unatoč činjenici da u svijetu milijun ljudi živi s limfomom i svakoga dana bude 1.000 novodijagnosticiranih osoba, jedno je međunarodno istraživanje pokazalo da na pitanje poznaju li svoje limfne čvorove, samo je polovica (49 posto) odgovorila potvrdno. Oko 52 posto ispitanika znalo je vrlo malo ili ništa o limfomima, a dvije trećine ispitanika nije znalo da su limfomi vrsta zloćudne bolesti i da je njihova pojavnost  među najbrže rastućima u svijetu.

Zadnjih je godina upotreba novih, razmjerno skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima, tako da danas umire i do 40 posto manje bolesnika s pojedinim vrstama ovih bolesti nego ranije. Broj novih lijekova za liječenje limfoma sve više raste, a tako i njihova cijena.

Ekonomska kriza i restriktivna politika prema zdravstvu u Hrvatskoj, ne samo što ne omogućava uvođenje novih, već prijeti da će onemogućiti i korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih. Stoga je vrlo važno u javnosti podići svjesnost o limfomima, o znacima i simptomima bolesti te mogućnostima liječenja jer to mnogima može spasiti život, smatraju u HULL-u.

Izvor:
HULL, Hina