Obilježavanje Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze


Obilježavanje Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze

Povodom Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze (IPF World Week) koji se obilježava od 17. do 25. rujna 2016. godine pod sloganom "Breath of Hope – Dah nade", provodi se hrvatska kampanja za podizanje svijesti o idiopatskoj plućnoj fibrozi "Udahnite život s lakoćom".

Akcija se održava pod pokroviteljstvom i uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba kako bi se skrenula pozornost javnosti na idiopatsku plućnu fibrozu (IPF) te istaknula važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om. Ako se otkrije na vrijeme, bolest se može usporiti, a tegobe smanjiti.

Središnji događaj akcije održati će se 24. rujna 2016. na Europskom trgu u Zagrebu. Tom prigodom organizirat će se javno prikupljanje potpisa (peticija) za EU deklaraciju o IPF-u, u što će se uključiti osobe iz javnoga političkog i društvenog života. Građani će se moći savjetovati s liječnicima o prevenciji, pravovremenoj dijagnostici i liječenju IPF-a te sudjelovati u zajedničkom fotografiranju i puštanju balona u povodu Svjetskog tjedna idiopatske plućne bolesti.

Idiopatska plućna fibroza (IPF) rijetka je bolest i svjesnost o postojanju te bolesti je vrlo niska. IPF je smrtonosnija nego većina zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, neke oblike leukemije i limfoma. Nedavna studija koja je usporedila smrtnost od IPF-a i određenih vrsta tumora, pokazala je da samo bolesnici s karcinomom pluća i gušterače imaju lošiju stopu preživljenja od bolesnika s IPF-om.

Idiopatska plućna fibroza je bolest kod koje plućno tkivo fibrozira, naime, stvaraju se ožiljci u plućima koji onemogućuju njihovu normalnu funkciju. Plućne alveole odumiru, pa pluća gube sposobnost apsorpcije kisika. Ustrajni kašalj i pucketanje nalik na razdvajanje “čičak“ trake koje se može čuti pri slušanju pluća, karakteristični su za IPF, ali se često ne prepoznaju.

Polovica oboljelih se u početku pogrešno dijagnosticira jer su simptomi IPF-a slični drugim plućnim i srčanim bolestima kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i zatajivanje srca.

Procjenjuje se da 80.000 do 111.000 ljudi u Europi boluje od idiopatske plućne fibroze, a na godinu se dijagnosticira 35.000 novih bolesnika. 

Izvor:
Udruga Jedra