Obilno menstrualno krvarenje loše utječe na kvalitetu života


Obilno menstrualno krvarenje loše utječe na kvalitetu života

Iako će zbog preobilnih i dugotrajnih menstrualnih krvarenja patiti njihov društveni i spolni život,  tek 22 posto žena će odmah posjetiti svog liječnika, pokazali su to rezultati istraživanja koje je provela tvrtka Bayer HealthCare na uzorku od 150 žena u dobi od 18 do 45 godina starosti u Hrvatskoj koje smatraju (subjektivno ili objektivno) kako imaju preobilna menstrualna krvarenja.

Rezultate istraživanja predstavila je doc. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, dr. med., sa Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode Petrova.

Iako smatraju kako imaju preobilna menstrualna krvarenja 40 posto žena će svog liječnika posjetiti tek nakon više od godinu dana, 38 posto će to učiniti u prvih 6 mjeseci, dok će samo 22 posto žena odmah otići kod liječnika. 20 posto ispitanica odgovorilo je kako nikada nije posjetila liječnika radi preobilnog menstrualnog krvarenja.

Kao najčešći razlog zbog kojeg žene ne posjete svog liječnika je razmišljanje kako preobilno menstrualno krvarenje imaju od kada su dobile mjesečnicu te ih to ne zabrinjava (67 posto), dok 23 posto žena ne zna da je obilno menstrualno krvarenje problem.

"Preobilno menstrualno krvarenje u nekom razdoblju svog života iskusi čak 52 posto žena, ali uobičajeno je procijenjivati kako od menoragije boluje 9 do 14 posto žena. Većina tih žena je slabokrvno, a obilne menstruacije su uzrok više od polovice svih histerektomija (operacija kod koje se izvadi maternica). Procjenjuje se kako 70.000 do 100.000 žena u Hrvatskoj boluje od obilnog menstrualnog krvarenja, što rezultira brojkom od 30.000 hospitalizacija godišnje, što ovu dijagnozu čini jednom od najčešćih s kojima se ginekolog svakodnevno susreće", rekla je doc. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani te objasnila kako je menoragija krvarenje uz gubitak krvi od 80 ml ili više po ciklusu, a žene ga najčešće  mjere brojem uložaka za vrijeme mjesečnice - menstrualno krvarenje koje promače preko jednog ili više uložaka svaki sat vremena i tako nekoliko sati za redom te potreba za mijenjanjem uložaka po noći.

Od sudionica u istraživanju njih 49 posto odgovorilo je kako obilne menstruacije ima nekoliko godina, 34 posto ih ima od svoje prve mjesečnice, a 17 posto nekoliko mjeseci. O obilnom krvarenju informiraju se kod ginekologa (79 posto), putem Interneta (53 posto) i prijateljica (47 posto).

Prebilno krvarenje najčešće procjenjuju po broju i veličini uložaka (65 posto). Više od polovice žena (54 posto) se mora ustajati noću kako bi promijenila higijenske uloške te upotrebljavaju više od 8 uložaka dnevno (47 posto).

Sudionice u istraživanju potvrdile su kako menoragija negativno utječe na kvalitetu njihovog života, 72 posto žena odgovorilo je kako za vrijeme menstruacije osjećaju slabost i bespomoćnost, dok 47 posto njih ne može obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Menoragija također utječe na njihov spolni život (28 posto) te na izostanak s posla ili iz škole (27 posto).

Ležanje u krevetu i čekanje da mjesečnica prođe je metoda koju primjenjuje 63 posto žena, 23 posto njih će piti čaj kako bi si olakšali te dane u mjesecu, a 24 posto žena neće učiniti ništa.

"Potrebno je podići svijest kako menoragija nije bezopasna, posebno u dužem periodu, te da je to bolest koja zahtjeva obradu i liječenje.  U 50 posto žena obilna krvarenja izazvana su hormonskom neravnotežom, no u 50 posto žena uzrok leži u ozbiljnim organskim bolestima. 

Žene koje imaju menoragiju susreću se s premenstrualnim tegobama i bolovima koje im uveliko otežavaju obavljanje svakodnevnih obaveza.

Kao prva linija  liječenja menoragije u Hrvatskoj su se najčešće koristili oralni hormonski kontraceptivi i nesteroidni antireumatici čija uspješnost iznosi 50 posto. Vrlo se često koristi, sa visokom stopom uspjeha i maternični uložak koji luči hormone, no za ovu metodu se uglavnom odlučuju žene koje imaju djecu.  

"Od nedavno, na tržištu se pojavila i prva kontracepcijska pilula Qlaira, koja je sadrži prirodan estrogen i namijenjena je za liječenje obilnog menstrualnog krvarenja u žena bez organske patologije, a koje žele koristiti oralnu kontracepciju. Njezin je učinak smanjenje gubitka krvi za čak 88 posto nakon šest ciklusa, što je duplo bolje djelovanje na obilno krvarenje u odnosu na ostale oralne kontraceptive", rekla je doc. dr. sc. Pavičić Baldani te naglasila kako je vrlo bitno da bolesnica posjeti svog ginekologa kako bi se uzela anamneza i učinio kompletan klinički pregled te ovisno o nalazima odabrala najbolja metoda liječenja.

"

Svjedočenje djevojke s menoragijom

Moje ime je Ana, studentica sam i imam 25 godina. U principu moji problemi počinju kada se približavaju ti dani u mjesecu, znači tada kreće noćna mora. Jedna takva se upravo dogodila na fakultetu, prilikom jednog stvarno kompleksnog ispita gdje sam se ja morala maksimalno koncentrirati, a dogodio se taj nekakav neočekivani izljev i ja sam imala samo dva rješenja, ili predati neispunjeni ispit i otići i osramotiti se pred cijelom dvoranom ili ostati. Ja sam ostala. Čekala sam dok zadnji student izađe iz dvorane da bih ja mogla otići. 

Menstruaciju imam već 13 godina, i one su s vremenom sve obilnije, bolnije, traju u prosjeku 8 do 9 dana. U svakodnevnom životu stvarno stvaraju probleme jer mi je onemugućeno kako nekakvo rekreativno bavljenje sportom, tako i na primjer odlazak na plažu. Ako odem na more na 10-ak dana, ja automatski uzimam kalendar i gledam da li ću se barem jedan dan moći okupati ukoliko se poklopi da tada dobijem menstruaciju. Ono što isto predstavlja problem su ti bolovi, taj osjećaj nelagode i umora što se automatski odražava na moje najmilije - moje ukućane, to moje neraspoloženje. A koliko god živimo u 21. stoljeću mislim da to još uvijek predstavlja tabu temu i da ćemo eventualno te naše probleme podijeliti isključivo s nama najbližima, s prijateljicama na kavi. Nikada nisam potražila nikakvu pomoć, niti mi je ponuđena, jer sam smatrala da je to normalno i da se ja s tim trebam nositi i da je to jednostavno tako.

"