Određene terapije za rak dojke mogu biti štetne po srce


Određene terapije za rak dojke mogu biti štetne po srce

Prema novom izvješću American Heart Association, određene terapije za rak dojke mogu biti štetne po srce, no oboljeli mogu poduzeti korake kako bi se navedeni rizik smanjio. Naime, poznato je da zračenje prsnog koša i određeni lijekovi mogu oštetiti srce, što ponekad dovodi do kronične srčane bolesti.

Stoga bi se žene oboljele od raka dojke trebale zapitati prilikom donošenja odluka o liječenju: "Koja je terapija najbolja za moj rak dojke? Koje su nuspojave terapije?".

Također, poželjno je da pacijentice prije započinjanja liječenja raka dojke utvrde kod liječnika svoje kardiovaskularno zdravlje.

Na primjer, lijekovi iz skupine antraciklina poput doksorubicina mogu oštetiti stanice srčanog mišića te dovesti do kroničnog zatajivanja srca. Jednako tako, do zatajivanja srca može doći i kod liječenja lijekovima koji ciljaju HER2 gen poput trastuzamaba

Valja istaknuti da bi pacijenticama koje se liječe spomenutim lijekovima trebalo redovito pratiti srčanu funkciju. Lijekovi poput beta-blokatora i ACE inhibitora mogu poboljšati srčanu funkciju kod pacijentica u kojih se tijekom liječenja raka dojke pojave nuspojave vezane uz srce.

No, u nekim slučajevima se primjena terapije za rak dojke mora prekinuti kako bi došlo do poboljšanja srčane funkcije. Također, moguća je i promjena terapije za rak dojke.

Rizik od srčanih komplikacija tijekom liječenja raka dojke veći je u žena koje su u trenutku postavljanja dijagnoze raka dojke već imale srčanu bolest.

Inače, ženama koje se liječe od raka dojke preporuča se da više pažnje obrate na moguće simptome srčane bolesti kao što su zaduha i bol u prsima. 

Izvor:
Circulation