Oksitocin može aktivirati mehanizme za oporavak srca nakon srčane ozljede


Oksitocin može aktivirati mehanizme za oporavak srca nakon srčane ozljede

Rezultati nove studije pokazali su da neurohormon oksitocin ima prethodno neslućenu funkciju u kulturama stanica zebrice i kod ljudi, naime, pokazalo se da stimulira zrele stanice u epikardu srca da postanu matične stanice, koje mogu zamijeniti srčane stanice izgubljene nakon oštećenja. Ovo bi se otkriće jednog dana moglo iskoristiti za poticanje regeneracije ljudskog srca nakon srčanog udara (infarkta miokarda).

Inače, neurohormon oksitocin dobro je poznat po promicanju društvenih veza i stvaranju ugodnih osjećaja, na primjer od umjetnosti, tjelovježbe ili seksa. No hormon ima mnoge druge funkcije, poput regulacije laktacije i kontrakcija maternice kod žena, te regulacije ejakulacije, transporta sperme i proizvodnje testosterona kod muškaraca.

Ovo istraživanje pokazalo je da oksitocin potiče matične stanice izvedene iz vanjskog sloja srca (epikarda) da migriraju u njegov srednji sloj (miokard) i tamo se razviju u kardiomiocite, mišićne stanice koje stvaraju kontrakcije srca. Kardiomiociti obično odumiru u velikom broju nakon srčanog udara. Budući da su visoko specijalizirane stanice, ne mogu se same obnavljati. No prethodne studije su pokazale da podskup stanica u epikardu može biti podvrgnut reprogramiranju da postanu matične stanice, koje se nazivaju progenitorske stanice izvedene iz epikarda (EpiPC), koje mogu regenerirati ne samo kardiomiocite, već i druge vrste srčanih stanica.

Izvor:
Frontiers in Cell and Developmental Biology