Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju komplikacija kod žena s implantatima za grudi


Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju komplikacija kod žena s implantatima za grudi

Za žene kojima su ugrađeni silikonski implantati za grudi tijekom rekonstruktivne ili kozmetičke operacije dojke, ožiljci oko implantata - koji se nazivaju kapsularna kontraktura - česta su, skupa i bolna komplikacija. Sada je nova studija pokazala da protuupalni učinci omega-3 masnih kiselina, koji se nalaze u ribljem ulju, mogu pomoći u izbjegavanju abnormalnog stvaranja kapsule.

Naime, laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da su miševi hranjeni omega-3 masnim kiselinama imali smanjenu pojavu kapsule oko implantata, vjerojatno zbog smanjenih naslaga kolagena.

Smatra se da je dodatak omega-3 masnih kiselina jednostavna i obećavajuća metoda koja se može upotrijebiti za sprječavanje ili barem smanjenje kapsularne kontrakture nakon ugradnje silikonskog implantata.

Inače, kada se implantira bilo koje strano tkivo, naše tijelo prirodno razvija vezivno tkivo oko implantata. No, kod kapsularne kontrakture, tkivo otvrdne u ljusci koja vremenom postaje gušća i čvršća., što rezultira upalom, bolom, a ponekad i dislokacijom ili deformacijom implantata. Ponekad je potrebna nova operacija kako bi se uklonila spomenuta kapsula ili zamjenio implantat.

Izvor:
Plastic and Reconstructive Surgery