Omega-3 masne kiseline povezane s nižom rizikom od dijabetesa


Omega-3 masne kiseline povezane s nižom rizikom od dijabetesa

Rezultati dviju studija pokazali su da osobe koje konzumiraju velike količine omega-3 masnih kiselina imaju manji rizik za razvoj dijabetesa.

Prva studija u kojoj je sudjelovalo više od 3.000 Amerikanaca starije životne dobi pokazala je da osobe koje imaju visoke razine omega-3 masnih kiselina u krvi, eikosapentaenoične kiseline i dokosaheksaenoične kiseline, koje se mogu naći u masnoj ribi, imaju za jednu trećinu manji rizik da će oboljeti od dijabetesa u narednih deset godina nego osobe koje koje su imale niske razine navedenih omega-3 masnih kiselina.

U drugoj studiji u kojoj je sudjelovalo više od 43.000 odraslih Singapuraca pokazalo se da su osobe koje su konzumirale velike količine alfa-linolenske kiseline bile izložene manjem riziku od razvoja dijabetesa. Alfa-linolenska kiselina se isto ubraja u omega-3 masne kiseline, a može se naći u lanenom ulju, nešto malo u orahovom ulju i soji.

Jednako tako znanstvenici upozoravaju da rezultati ovih studija ne dokazuju da se uz pomoć omega-3 masnih kiselina može suzbiti dijabetes.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition