Oralna bakterija može ubrzati rast raka debelog crijeva


Oralna bakterija može ubrzati rast raka debelog crijeva

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s Columbia University College of Dental Medicine otkrilo je da uobičajena oralna bakterija može ubrzati rast raka debelog crijeva. Smatra se da bi ovo otkriće moglo dovesti do uspješnijeg otkrivanja i liječenja agresivnog raka debelog crijeva.

Inače, rak debelog crijeva je drugi najveći uzrok smrti u SAD-u. Procjenjuje se da je u 2017. godini u SAD-u bilo oko 95.000 novih slučajeva raka debelog crijeva, čija je stopa incidencije bila podjednako raspodijeljena između muškaraca i žena.

Ovo istraživanje je pokazalo da je otprilike trećina slučajeva raka debelog crijeva povezana s bakterijom Fusobacterium nucleatum, Gram‐negativnim oralnim anaerobom, koji se može naći kod zuba zahvaćenih karijesom.

Valja istaknuti da bakterija F. nucleatum stvara FadA adhezin, molekulu koja aktivira signalni put u stanicama debelog crijeva koji je povezan s nekoliko vrsta raka.

Također, otkriveno je da FadA adhezin ubrzava rast stanica raka, no ne i zdravih stanica te da su kolorektalni karcinomi povezani s bakterijom F. nucleatum vrlo agresivni. Jednako tako, otkriveno je da je protein Aneksin A1 odgovoran za stimuliranje rasta stanica raka. Stoga bi se Aneksin A1 mogao koristiti kao biomarker za agresivni rak debelog crijeva. Isto tako, on bi mogao biti potencijalni cilj novih terapija za rak debelog crijeva.

Izvor:
EMBOpress