Oralne infekcije HPV-om češće u muškaraca


Oralne infekcije HPV-om češće u muškaraca

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da do oralne infekcije humanim papilomavirusom (HPV) dolazi kod 7 posto Amerikanca, a zanimljivo je da je učestalost oralnih infekcija HPV-om znatno veća u muškaraca nego u žena.

Tako se pokazalo da su muškarci izloženi gotovo tri puta većem riziku od oralne infekcije HPV-om nego žene.

Kada se u razmatranje uzme tip HPV 16, koji je odgovoran za veliku većinu oralnih karcinoma povezanih s HPV-om, tada muškarci imaju pet puta veću vjerojatnost da će biti zaraženi tipom HPV 16 nego žene.

Najveći čimbenici rizika za oralnu infekciju HPV-om su seks i pušenje duhana. Rizik od oralne infekcije HPV-om veći je u osoba koje imaju više seksualnih partnera te koje puše.

Smatra se da pušenje povećava rizik od oralne infekcije HPV-om zbog njegovog supresivnog učinka na imunološki sustav te oštećenja sluznice usne šupljine.

Ostali čimbenici rizika uključuju prekomjerno konzumiranje alkohola, konzumiranje droga i neodgovorno seksualno ponašanje.

HPV je najčešća spolno prenosiva infekcija u SAD-u, a kako bi se smanjio rizik od razvoja raka vrata maternice, djevojkama u dobi od 11 do 26 godina se preporuča cijepljenje protiv HPV-a.

Jednako tako znanstvenici smatraju da bi se protiv HPV-a trebali cijepiti i dječaci.

Izvor:
Journal of the American Medical Association