Oralni kontraceptivi po prvi puta na dopunskoj listi HZZO-a


Oralni kontraceptivi po prvi puta na dopunskoj listi HZZO-a

Od danas se kombinirane oralne hormonske kontracepcijske tablete, Lindynette 20 (75 µg gestoden + 20 µg etinilestradiol)  i Lindynette 30 (75 µg gestoden + 30 µg etinilestradiol) nalaze na dopunskoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što ih čini prvim oralnim hormonskim kontraceptivima na dopunskoj listi HZZO-a.

Riječ je o nisko doziranim kombiniranim oralnim kontraceptivima, a njihovo dospijeće na B-listu HZZO-a (dopunsku listu) učinit će modernu kontracepciju dostupnom široj populaciji žena, budući da nadoplata iznosi svega 32 kune.

Kontraceptivno tržište u Hrvatskoj dosad je bilo usmjereno na preparate koji su se većinom plaćali, dok su na osnovnoj listi lijekova HZZO-a godinama bile tek dvije vrste kontracepcijskih tableta, od kojih su jedne registrirane samo za terapiju policističnih jajnika dok se druge, zbog visokih doza hormona te velikog broja nuspojava, rijetko propisuju. S obzirom na takvu situaciju, tržištu je svakako trebala moderna kontracepcija koji bi ženama bila cjenovno pristupačna.

U Hrvatskoj se u odnosu na europski prosjek puno manje koriste oralni kontraceptivi. Razlozi za takvu situaciju su, osim relativno visokih cijena, predrasude o ovoj vrsti kontracepcije, koje su posljedica nedovoljne informiranosti. Istovremeno, broj pobačaja i dalje je razmjerno visok, prema podacima HZZO-a, u 2008. zabilježeno je 10.616 prekida trudnoća. O toga, gotovo 40 posto njih učinjeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina, a osam posto na zahtjev djevojaka mlađih od 19 godina.

Postavljanje kontracepcijskih tableta na dopunsku listu HZZO-a doprinos je reproduktivnom zdravlju, budući da žene koje ih koriste češće obavljaju ginekološke preglede, čime se i eventualne bolesti ranije otkrivaju te uspješnije liječe. Pored osnovne indikacije – kontracepcije, Lindynette 20 i 30 pozitivno utječu na akne, reguliraju menstrualni ciklus te imaju rijetke nuspojave. Tablete sadrže dvije vrste hormona: estrogen etinilestradiol i progestagen gestoden, koji sprečavaju ovulaciju, a uzimaju li se prema uputama, predstavljaju djelotvornu kontracepciju.