Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu se prepoznati prije nego što se pojave bilo kakvi simptomi


Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu se prepoznati prije nego što se pojave bilo kakvi simptomi

Velika studija koju su proveli švedski znanstvenici s Lund University pokazala je da se osobe s Alzheimerovom bolešću sada mogu identificirati prije nego što iskuse bilo kakve simptome. Sada je također moguće predvidjeti kod koga će se bolest pogoršati u sljedećih nekoliko godina. 

Odavno je poznato da postoje dva proteina povezana s Alzheimerovom bolešću - beta-amiloid, koji stvara plakove u mozgu, i tau protein, koji se kasnije nakuplja unutar moždanih stanica. Povišene razine ovih proteina u kombinaciji s kognitivnim oštećenjem prethodno su bile osonova za dijagnosticiranje Alzheimerove bolesti.

Promjene se događaju u mozgu između deset i dvadeset godina prije nego što pacijent osjeti bilo kakve jasne simptome, a tek kada se tau počne širiti, živčane stanice odumiru i dotična osoba doživljava prve kognitivne probleme. To je razlog zašto je Alzheimerovu bolest tako teško dijagnosticirati u ranim fazama.

PET skeniranjem može se utvrditi prisutnost tau proteina i beta-amiloida u mozgu. Ovo istraživanje pokazalo je da su osobe kod kojih su otkrivena ova dva proteina bile pod 20-40 puta većim rizikom od razvoja bolesti nakon praćenja nekoliko godina kasnije, u usporedbi sa osobama koje nisu imale ove biološke promjene.

Izvor:
Nature Medicine