Otkrivena genetska veza između epilepsije i migrene


Otkrivena genetska veza između epilepsije i migrene

Nova studija pokazala je da su osobe koje imaju obiteljsku povijest epileptičkih napadaja izložene većem riziku od imanja teških migrena, što bi moglo značiti da postoje geni koji uzrokuju epilepsiju i migrenu.

Prethodna istraživanja pokazala su da oboljeli od epilepsije češće imaju migrene nego opća populacija, no nije bilo jasno je li to zbog zajedničkog genetskog uzroka.

Znanstvenici s Columbia University u New Yorku u ovoj studiji su pratili zdravlje članova 500 obitelji, u kojima su najmanje dvije osobe imale dijagnozu epilepsije.

Rezultati ove studije pokazali su da osobe s tri ili više bliskih srodnika koji imaju epileptičke napadaje, imaju dvostruko veći rizik da će iskusiti migrenu s aurom.

U migreni s aurom, već i samo ime kaže, glavobolji prethodi tzv. aura. Aura se može očitovati kao smetnja vida, mrlja u vidnom polju koja se povećava; zamućen vid, ili čak i potpuna sljepoća na jednom oku, no mogu se javiti i svjetleće točkice, zvjezdice ili cik-cak crte. Mogu se javiti i drugi neurološki simptomi, npr. utrnulost i slabost u ruci i nozi, te utrnulost u jednoj strani lica, smetnje govora, promjene raspoloženja, vrtoglavice, nelagoda u prsima.

Izvor:
Epilepsia