Otvoreni rekonstruirani dijelovi objekata KBC-a Zagreb na Rebru


Otvoreni rekonstruirani dijelovi objekata KBC-a Zagreb na Rebru

Danas je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u Kliničkom bolničkom centru Zagreb otvorila obnovljene prostore i opremu. Ukupna vrijednost radova i opreme je veća od 57 milijuna kuna. Od toga je izravno iz sredstava Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, tj. iz proračuna RH osigurano više od 37 milijuna kuna, dok je oko 20 milijuna kuna osigurano iz sredstava kredita koji je podigao KBC Zagreb.

Radi se o novom nastavnom centru, preuređenim prostorima Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju te dijelovima Klinike za neurologiju i Klinike za unutrašnje bolesti, ukupne površine oko 3.150 m2, novom linearnom akceleratoru i novom uređaju za radiološku angiografiju.

Prema riječima ravnatelja KBC Zagreb, akademika Željka Reinera, KBC Zagreb je najveći i najvažniji zdravstveni, znanstveno-istraživački i nastavni bolnički sustav u Hrvatskoj. Sastoji se od 30 klinika i kliničkih zavoda, smještenih na 5 lokacija (Rebro s Jordanovcem, Petrova, Šalata, Gundulićeva, Božidarevićeva). U njemu je zaposleno oko 5.300 djelatnika. Tu se godišnje liječi stacionarno oko 70.000, a ambulantno više od jedan milijun bolesnika te se načini preko 30.000 operacija. Po mnogim medicinskim postupcima KBC Zagreb je jedinstvena bolnička ustanova u Hrvatskoj koja ujedinjuje sve dijagnostičke metode i terapijske zahvate s visokokvalitetnim i visokodiferenciranim medicinskim uslugama. Oko 50% svih referentnih centara Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH kao službeno priznatih središta izvrsnosti nalazi se u KBC Zagreb.

Jednako tako akademik Željko Reiner je istaknuo da u KBC-u Zagreb radi svaki deseti liječnik u Hrvatskoj.

Novi sadržaji i oprema jamstvo su da će KBC Zagreb i u budućnosti, kao i do sada, predstavljati vrh hrvatske medicine i pružati ono najbolje što svjetska medicina danas može dati bolesnicima.