Paziš li kako koristiš šminku dok imaš herpes?


Paziš li kako koristiš šminku dok imaš herpes?

Jeste li se ikada zapitali zašto vam se herpes vraća? Kod pada imuniteta ili povećanog stresa skloniji smo takvim infekcijama, ali ponekad smo i sami krivi što ga se ne možemo riješiti, jer ne brinemo o kozmetici koju koristimo.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 2015. godine objavila je podatak da je oko 3,7 milijardi ljudi (ukupno 67 posto svjetske populacije) mlađih od 50 godina zaraženo Herpes simplex virusom tip 1. Svi smo barem jednom imali herpes na usnama i znamo koliko je iritantan i dosadan, no još je gore kad nam se svaki put iznova vraća i ne možemo ga se riješiti. Jedan od razloga zbog kojeg nam se stalno pojavljuje na usnama je što ne reagiramo pravovremeno. Čim vidiš da ti se pojavljuje plik, ili još ranije da te koža zateže i pecka, odmah uzmi proizvod koji suzbija infekciju. Često je razlog i nedovoljna briga o šminki i priboru za šminkanje koji koristimo. Naime, kistovi i spužvice za šminkanje lako mogu postati izvor bakterija i infekcija poput herpesa. Zbog toga je vrlo važno obratiti pozornost na to kada se herpes pojavio kako biste otkrili što ste taj dan nanosili na lice. Budući da herpes kratko preživljava izvan tijela - svega četiri sata, malo je vjerojatno da će preživjeti na make up-u, ali je ipak moguće.

Razmislite kada se herpes pojavio

Ako često mijenjate ruževe ili sjajila, teško je sjetiti se što ste točno nosili na usnama tih dana kada se herpes pojavio, pogotovo ako imate više ruževa u sličnoj nijansi. Zbog toga zastanite na trenutak i razmislite što niste koristili tih dana. Tako ćete moći eliminirati one ruževe, olovke i sjajila koja vjerojatno nisu zahvaćena virusom. Nakon što ste izdvojili šminku koja je upitna, vrijeme je da s njome postupate pravilno.

  • ruževi za usne - s njima je najlakše jer lako možete ukloniti gornji sloj na kojem se virus zadržao. Nemojte ruž obrisati o dlan ili zapešće kao što to često činimo, jer na taj način virus možete prenijeti na druge dijelove tijela. Preporučuje se pažljivo nožem odrezati gornji dio ruža u debljini od barem pola centimetra. Ako vam je ruž pri kraju i nemate što odrezati, najpametnije bi bilo baciti ga. Ako to ipak ne želite učiniti, obrišite nekoliko slojeva o papirnatu maramicu i pošpricajte ruž 70-postotnim alkoholom.
  • olovke za usne - njih je također, kao i ruž, vrlo lako očistiti. Potrebno je šiljenjem otkloniti gornji sloj olovke, s time da pazite na to da šiljilo dezinficirate nakon korištenja.
  • sjajila - nažalost, njima nema pomoći. S obzirom na to da je sjajilo tekuće, nije moguće ukloniti mu dio ili ga obrisati, kao što to možemo s ružem. Herpesu pogoduju topla i vlažna mjesta pa postoji velik rizik da će se virus u sjajilu zadržati. Zbog toga je jedino rješenje koš za smeće.
  • balzami za usne - s onima u sticku je lako, jer jednostavno postupite kao i s ružem za usne. Ako koristite balzame u kutijici, također možete pokušati sastrugati gornji sloj pomoću papirnate maramice te potom dezinficirati, a svakako pripazite da isto učinite i s poklopcem. Balzama u tekućem obliku, poput onih koji nalikuju na sjajilo, ćete se ipak nažalost morati riješiti.

Izbjegavajte nanositi puder na zahvaćenom području

Vrlo je bitno da pazite čime i kako stavljate puder dok imate herpes. S obzirom na to da se tekući puderi najčešće nalaze u staklenoj ambalaži ili u tubi, vjerojatno ga ne nanosite direktno iz ambalaže, što znači da nije bio u doticaju s virusom. Ako koristite make up spužvicu ili kist za nanošenje tekućeg pudera, potrebno ih je dezinficirati, jer pri takvom nanošenju prelazite i područje oko usana.

Spužvicu ili kist dobro operite sapunom i toplom vodom te nakon sušenja dezinficirajte. Nakon što ste očistili pribor za šminkanje (uključujući i kist za usne ako ga koristite), izbjegavajte prelaziti njime preko tog područja dok god herpes ne prođe. Na bradu i područje oko usana puder radije utapkajte prstima

Kod pudera u kamenu nemate puno toga za napraviti - možete ga jedino pošpricati alkoholom. Ne trebate se bojati da će alkohol utjecati na teksturu ili kvalitetu pudera, jer će već nakon nekoliko minuta ispariti i puder će izgledati kao i inače. S obzirom na to da je puder u kamenu suh, virus se ionako neće dugo zadržati na njemu, čak i ako je došao u doticaj s njim.

(Ne)šminkajte se dok imate herpes

Ako se herpes pojavio samo na usnama, slobodno možete šminkati ostatak lica. Međutim, tih dana bi bilo dobro izbjegavati ruževe, sjajila ili bilo koju drugu šminku za usne jer ćete time samo oduljiti proces liječenja. Umjesto toga koristite proizvode koji su namijenjeni suzbijanju infekcije. Tržište nudi širok izbor, a najjednostavniji su oni u sticku kao što je Viranti koji, osim što liječi, ima ugodan okus vanilije i ne ostavlja nikakve tragove na licu. Ako ipak ne možete bez boje na usnama, tada nanesite ruž vrhom prsta, ali pazite da istim prstom ne prijeđete ponovno po ružu.  I najvažnije, ne dijelite svoju šminku ni s kim. Kao što ne dijelite četkicu za zube, ne biste trebali ni šminku. Brigom i pravilnim održavanjem svojeg make up pribora spriječit ćete potencijalne infekcije i viruse koji često nastaju upravo zbog nečistoće.

Oglasna vijest