Poboljšana stopa preživljavanja uznapredovalog raka dojke


Poboljšana stopa preživljavanja uznapredovalog raka dojke

Žene s uznapredovalim rakom dojke koji je u četvrtom stadiju, imaju danas bolje šanse za preživljenje i dulji život, nego što su imale žene prije dva desetljeća, ukazuje istraživanje provedeno u SAD-u na više od 21.000 pacijentica s uznapredovalim rakom dojke.

Inače, u četvrtom stadiju bolesti, rak dojke se proširio na mjesta udaljena od dojke, primjerice jetru, kosti ili limfne čvorove.

Navedeno poboljšanje u preživljavanju uznapredovalog raka dojke povezano je s napretkom u liječenju raka dojke, posebice s kiruškim zahvatom, kao i kemoterapijom i imunološkom terapijom. Jednako tako, u proteklih dvadeset godina došlo je do razvoja ciljanih lijekova za određene vrste karcinoma dojke.

Također, treba istaknuti da su pacijentice s uznapredovalim rakom dojke u kojih je kirurškim zahvatom odstranjen tumor imale bolju desetogodišnju stopu preživljavanja nego pacijentice u kojih nije izvršen kirurški zahvat (10 vs 3 posto).

Uz kirurški zahvat, ostali čimbenici koji su bili povezani s boljom stopom preživljavanja su bračno stanje pacijenta, životna dob u trenutku postavljanja dijagnoze, veličina tumora i status hormonskih receptora tumora. 

Izvor:
JAMA Surgery