Pomak u borbi protiv raka gušterače


Pomak u borbi protiv raka gušterače

Američki znanstvenici iz Laboratory of Cold Spring Harbour (CSHL) otkrili su metodu kojom fibroblasti koji okružuju stanice raka gušterače mogu biti reprogramirani kako bi suzbili, a ne promicali rast tumorskih stanica.

Nažalost, rak gušterače se obično dijagnosticira u već uznapredovaloj fazi bolesti i nema dobor odgovor na kemoterapiju. Većina oboljelih od raka gušterače umire u roku od šest mjeseci od dijagnoze karcinoma.

Glavni razlog lošeg odgovora na kemoterapiju je stroma, zaštitno vezivno tkivo koje obuhvaća gotovo 90 posto tumorske mase. Naime, stroma sadrži obilje nekancerogenih stanica koje su okružene proteinima fibroznog vezivnog tkiva. Među njima su i brojni fibroblasti, od kojih postoje najmanje dvije vrste. 

Jedna vrsta fibroblasta proizvodi stromalno vezivno tkivo koje blokira djelovanje kemoterapijskih lijekova i izlučuje signale molekularnog rasta koji povećavaju rast tumora. Jednako tako, ti fibroblasti inhibiraju imunološke stanice koje pokušavaju pronaći i uništiti stanice raka. Međutim, druga vrsta fibroblasta sprječava aktivni rast tumora.

Ove vrste stanica nisu fiksne; prvi se tip fibroblasta može pretvoriti u drugi i obrnuto, ovisno o signalima koje fibroblasti u tumoru dobivaju od stanica karcinoma i drugih elemenata okolne strome. Šo je potencijalno korisno, zato što, u teoriji, možete potaknuti stanice koje potiču tumor na suzbijanje tumora, umjesto da samo uništavaju stanice koje potiču tumorski rast. 

Molekularni signal IL-1 potiče fibroblaste da postanu promotori tumora. Dok, drugi signal, TGF-beta djeluje na IL-1 molekulu tako da se fibroblasti mogu suprotstaviti rastu tumora, čak i kada su obje molekule prisutne u stromi.

Izvor:
Cancer Discovery