Pomoću novog krvnog testa može se predvidjeti relaps raka dojke


Pomoću novog krvnog testa može se predvidjeti relaps raka dojke

Britanski znanstvenici s Institute of Cancer Research u Londonu razvili su jednostavni krvni test pomoću kojega se može otkriti relaps raka dojke mjesecima prije nego što se on može uočiti pomoću kompjuterizirane tomografije (CT) ili magnetske rezonancije (MRI). Novi test otkriva DNK karcinoma dojke u krvotoku prije nego što su se stanice karcinoma proširile na druge organe.

Inače, jedan od izazova u liječenju raka dojke je otkrivanje tko je u opasnosti od ponovne pojave raka dojke nakon liječenja. Ukoliko se može bolje predvidjeti tko je izložen većem riziku od relapsa raka dojke, tada se liječenje može usmjeriti na sprječavanje relapsa.

Žene kod kojih se DNK karcinoma dojke nalazi u krvi izložene su većem riziku od relapsa raka dojke.

Pacijentice koje su sudjelovale u testiranju novog krvnog testa imale su karcinom dojke u početnom stadiju koji je liječen kemoterapijom i kirurškim zahvatom.

Zanimljivo je da je novi test kod nekih žena također otkrio mutacije stanica raka koje su bile rezistentne na kemoterapeutike, što može pomoći u osmišljavanju nove ciljane terapije protiv navedenih mutacija.

Izvor:
Science Translational Medicine