Pomoću novog testa sepsa se može dijagnosticirati u roku od dva sata


Pomoću novog testa sepsa se može dijagnosticirati u roku od dva sata

Zahvaljujući novom i jednostavnom krvnom testu sepsa se može dijagnosticirati u roku od dva sata, što predstavlja značajan napredak u dijagnosticiranju sepse, obzirom da se pomoću trenutnih dijagnostičkih metoda sepsa može dijagnosticirati tek za dva dana. Pomoću ovog novog testa može se potencijalno spasiti tisuće života.

Sepsa označava sistemsku infekciju praćenu reakcijom tzv. sindroma sistemskog upalnog ogovora (SIRS), koji predstavlja akutnu upalnu reakciju sa sistemskim manifestacijama prouzročenu oslobađanjem brojnih endogenih posrednika upale u krvotoku.

U sepsi, bolesnik tipično ima povišenu temperaturu, tahikardan je i tahipnoičan, krvni tlak ostaje normalan. Izraženi su i znakovi uzročne infekcije. Prvi znak razvoja teške sepse ili septičkog šoka može biti smetenost ili smanjena budnost. Krvni tlak općenito pada, no koža je paradoksalno topla. Izražena je i oligurija. Kasnije, okrajine postaju hladne i blijede uz perifernu cijanozu i marmorizaciju. Zatajivanje pojednog organa stvara dodatne simptome sa strane zahvaćenog organa.

U Velikoj Britaniji zbog sepse svake godine umre oko 37.000 ljudi.

Test se temelji na otkrivanju nukleotida koji je specifičan za sepsu. Studije provedene u Velikoj Britaniji i Švedskoj ukazuju da je točnost testa 86 posto.

Inače, sepsa je češći razlog prijema u bolnicu nego srčani udar, te ima veću smrtnost.

Najčešći uzroci teške sepse su upala pluća, perforacija crijeva, urinarna infekcija i teške infekcije kože.

Izvor:
PLOS ONE