Ponavljajuća upotreba antibiotika povećava rizik od dijabetesa


Ponavljajuća upotreba antibiotika povećava rizik od dijabetesa

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s University of Pennsylvania pokazalo je da ponavljajuća upotreba određenih vrsta antibiotika može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, obzirom da njihova primjena može izmjeniti crijevnu mikrofloru kod pacijenta.

Name, otkrilo se da su većem riziku od dijabetesa tipa 2 izložene osobe kojima su propisani sljedeći antibiotici - penicilini, cefalosporini, kinoloni i makrolidi. Jednako tako, pokazalo se da se rizik od dijabetesa povećavao s brojem propisanih recepata antibiotika.

Pacijenti kojima su propisana 2 do 5 recepata pencilina, imali su  8 posto veći rizik od dijabetesa, dok je taj rizik u pacijenata s više od 5 propisanih recepata penicilna iznosio 23 posto. Što se tiče kinolona, rizik od dijabetesa je iznosio 15 posto za 2 do 5 recepta, te 37 posto za više od 5 recepata.

Poznato je da crijevna mikroflora može utjecati na razvoj pretilosti, inzulinske rezistencije i dijebetesa, te da antibiotici mogu izmjeniti crijevnu mirkofloru, stoga nije ni čudno da primjena antibiotika može povećati rizik od dijabetesa.

Izvor:
Journal of Endocrinology