Postmenopauzalno krvarenje može biti znak raka endometrija


Postmenopauzalno krvarenje može biti znak raka endometrija

Gotovo sve žene s rakom endometrija imaju povijest postmenopauzalnog krvarenja (PMB), ukazuje analiza 129 studija. Inače, predviđeni porast učestalosti raka endometrija i smrtnosti od njega, naglašavaju važnost strategija za rano otkrivanje i prevenciju raka endometrija.

Postmenopauzalno krvarenje se javlja u oko 91 posto žena s rakom endometrija, no u samo 9 posto žena s postmenopauzalnim krvarenjem dijagnosticiran je rak endometrija, ističu stručnjaci.

U žena s rakom endometrija u stadiju I, prevalencija postmenopauzalnog krvarenja je iznosila 94 posto.

Također, zamjećeno je da je rizik od raka endometrija bio niži u žena s postmenopauzalnim krvarenjem koje su uzimale hormonsku terapiju.

Trenutne kliničke smjernice preporučaju dijagnostičku obradu žena koje imaju postmenopauzalno krvarenje s transvaginalnim ultrazvukom, biopsijom endometrija i histeroskopijom s biopsijom.

Liječnici bi svakako trebali informirati svoje pacijentice da postmenopauzalno krvarenje može biti simptom raka endometrija te da se u slučaju njegove pojave trebaju javiti liječniku.

S druge strane, također treba znati da je postmenopauzalno krvarenje povezano s mnogim benignim stanjima te da će se u manje od 1 od 10 žena sa spomenutim krvarenjem dijagnosticirati rak endometrija.

Izvor:
JAMA Internal Medicine