Postoji li povezanost između unosa mliječnih proizvoda i markera gastrointestinalne upale?
                12.08.2023. 19:57
                12.08.2023. 13:46
                 | Nutrients                 | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.            
             
        U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su pokušali utvrditi veze između konzumacije mliječnih proizvoda i gastrointestinalnih (GI) upalnih markera. Studija nije pokazala korelacije između fekalnih GI upalnih markera i konzumacije mliječnih proizvoda, uključujući sir, jogurt, mliječne proizvode i tekuće mlijeko.
Mliječni proizvodi dobar su izvor esencijalnih hranjivih tvari, a prethodne su studije pokazale povezanost konzumacije mliječnih proizvoda sa smanjenom sustavnom upalom.
Inače, poznato je da je konzumacija mliječnih proizvoda korisna za zdravlje kostiju, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa te je povezana s nižom smrtnošću.
Izvor:
Nutrients
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        