Prehrana bogata povrćem i voćem smanjuje rizik od dijabetesa tip 2


Prehrana bogata povrćem i voćem smanjuje rizik od dijabetesa tip 2

Prakticiranje prehrane koja sadrži puno povrća, voća i cjelovitih žitarica, može značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tip 2, ukazuje nova studija. Čak i blage prehrambene promjene u smjeru zdrave biljne prehrane mogu imati značajnu ulogu u prevenciji dijabetesa tip 2.

Naime, osobe koje su konzumirale veće količine povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki, te manje količine namirnica životinjskog podrijetla imale su 20 posto manji rizik od dijabetesa tip 2. Također, što je prehrana bila zdravija, to je i rizik od dijabetesa tip 2 bio manji.

Dok su osobe koje su konzumirale manje zdravu hranu poput rafiniranih žitarica, krumpira i zaslađenih napitaka, iako su i dalje konzumirale dosta povrća i voća, imale 16 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Izvor:
PLoS Medicine