Prehrana bogata vlaknima poboljšava preživljavanje oboljelih od raka debelog crijeva


Prehrana bogata vlaknima poboljšava preživljavanje oboljelih od raka debelog crijeva

Rezultati nove studije ukazuju da prehrana bogata vlaknima može smanjiti vjerojatnost od umiranja od raka debelog crijeva u oboljelih od te bolesti. Naime, u pacijenata s nemetastatskim rakom debelog crijeva, svakih dodatnih pet grama vlakana u prehrani, smanjuje rizik od smrti za gotovo 25 posto.

Ono što jedete nakon što vam je dijagnosticiran rak debelog crijeva može napraviti razliku u preživljavanju, ističu stručnjaci.

Inače, osim što smanjuje rizik od smrti od raka debelog crijeva, prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik i od umiranja od drugih uzroka.

Valja istaknuti da je prehrana bogata vlaknima povezana s boljom kontrolom inzulina i manjom upalom.

Najveća korist od konzumiranja vlakana pripisana je vlaknima od žitarica i cjelovitih žitarica. Vlakna povrća bila su povezana s ukupnim smanjenjem rizika od smrti, no ne i specifično smrti od raka debelog crijeva. Prema mišljenju stručnjaka vlakna su ključna za optimalno zdravlje i prevenciju bolesti.

Vlakna koja se nalaze u hrani poboljšavaju peristaltiku probavnog sustava i osjećaj sitosti, jednako tako, ona pomažu i u upravljanju tjelesnom težinom, borbi protiv raka i prehrani trilijuna korisnih mikororganizama koji obitavaju u crijevima.

Dijetna vlakna nalaze se u biljnoj hrani, kao što su grah, cjelovite žitarice, orasi, povrće i voće.

Izvor:
JAMA Oncology