Prehrana bogata željezom i cinkom može ublažiti predmenstrualni sindrom


Prehrana bogata željezom i cinkom može ublažiti predmenstrualni sindrom

Nova studija provedena na oko 3.000 žena pokazala je da prakticiranje prehrane koja je bogata željezom iz biljnih izvora, može ublažiti predmenstrualni sindrom (PMS).

Također, treba istaknuti da žene koje konzumiraju namirnice bogate željezom imaju za jednu trećinu manju vjerojatnost da će razviti predmenstrualni sindrom (PMS) nego žene koje konzumiraju manje željeza.

Rizik od razvoja PMS-a bio je znatno manji u žena koje su konzumirale više od 20 mg željeza dnevno. Međutim, preporučeni dnevni unos željeza za žene u premenopauzi je 18 mg.

Poznati biljni izvori željeza su sušeni grah i zeleno lisnato povrće.

Jednako tako, pokazalo se da su i više razine minerala cinka povezane s manjom učestalošću predmenstrualnog sindroma (PMS). Zaštitni učinak cinka uočen je u žena koje su konzumirale više od 10 mg cinka dnevno.

Cink se može naći u velikom broju svježeg voća i povrća.

Pretpostavlja se da više razine željeza mogu smanjiti bol i emocionalne simptome PMS-a stimulirajući otpuštanje serotonina u mozgu. Inače, niske razine serotonina povezane su sa depresijom. Što se tiče cinka, nije jasno kako on djeluje na ublažavanje PMS-a.

Prema mišljenju stručnjaka žene bi trebale konzumirati uravnoteženu prehranu, a ako u njoj nema dovoljno hranjivih tvari, preporučuje se uzimanje multivitamina.

Svakako treba imati na umu da oba minerala mogu biti štetna po zdravlje ukoliko se uzimaju u nadprosječnim količinama.

Izvor:
American Journal of Epidemiology