Prekomjerna tjelesna težina kod žena povezana sa slabijim pamćenjem


Prekomjerna tjelesna težina kod žena povezana sa slabijim pamćenjem

Istraživanje provedeno u SAD-u na 8.745 žena u dobi od 65 do 79 godina pokazalo je da su žene u postmenopauzi koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu izložene većem riziku od slabljenja pamćenja.

Štoviše, negativan utjecaj na pamćenje bio je više izražen u "kruškolikih" žena koje imaju izražen višak kilograma oko svojih bokova, dok je kod žena koje imaju "oblik jabuke", prekomjerni kilogrami nakupljaju se oko struka, taj negativan utjecaj bio manji.

Isto tako otkriveno je da su za svako povećanje indeksa tjelesne mase (ITM), rezultati na standardnom testu pamćenja bili slabiji za 1 bod.

"Ovo istraživanje zapravo naglašava važnost održavanja idealne tjelesne težine ", rekla je voditeljica istraživanja dr. Diana Kerwin, s Northwestern University's Feinberg School of Medicine u Chicagu. "Čak i ako se žena osjeća zdravom jer su joj krvni tlak i razina kolesterola u granicama normale, ipak treba obratiti pozornost i na svoju težinu, jer povišena tjelesna težina ne samo da nije dobra za srce, nego je štetna i za mozak."

Izvor:
HealthDay