Prekomjerno konzumiranje šećera povezano sa srčanim udarom


Prekomjerno konzumiranje šećera povezano sa srčanim udarom

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da pretjerano konzumiranje namirnica bogatih šećerom kao što su zaslađeni napitci, slatkiši, kolači i čokolada, može povećati rizik od razvoja srčanog udara.

Naime, prekomjerno konzumiranje rafiniranog šećera može dovesti do pretilosti, koja je štetna po srce.

Stoga bi prema mišljenju stručnjaka trebalo smanjiti, ne samo pretjerani unos masti, nego i unos rafiniranog šećera, kako bi se smanjio rizik od pretilosti i srčanog udara.

Osobe koje četvrtinu svojih kalorija dobijaju iz šećera, imaju tri puta veći rizik da će umrijeti od kardiovaskularne bolesti nego osobe koje konzumiraju puno manje šećera.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporuča da šećer čini manje od 10 posto od ukupnog unosa kalorija, što je dnevno oko 70 grama za muškarce i oko 50 grama za žene.

Namirinice koje su bogate šećerom sadrže na 100 grama više od 22,5 grama šećera, dok namirnice koje imaju mali udio šećera sadrže manje od 5 grama šećera.

Izvor:
JAMA Internal Medicine