Prekomjerno pušenje može uzrokovati gubitak vida u boji


Prekomjerno pušenje može uzrokovati gubitak vida u boji

Prema rezultatima novog istraživanja, pušenje više od 20 cigareta dnevno može narušiti vid. Istraživanje je obuhvatilo 71 zdravu osobu koje su pušile manje od 15 cigareta u životu, te 63 osobe koje su pušila više od 20 cigareta dnevno, i bila im je dijagnosticirana ovisnost o duhanu.

Sudionici u istraživanju bili su u dobi između 25 i 45 godina i imali su normalan vid ili vid korigiran do normalnog vida.

Rezultati istraživanja pokazali su značajne promjene u crvenom-zelenom i plavo-žutom vidu pušača, što ukazuje da konzumiranje tvari s neurotoksičnim kemikalijama, poput onih u cigaretama, može uzrokovati opći gubitak vida u boji.

Jednako tako, pokazalo se da teški pušači imali smanjenu sposobnost razlikovanja kontrasta i boja u usporedbi s nepušačima.

Valja istaknuti da se dim cigareta sastoji od brojnih kemijskih spojeva koji su štetni po zdravlje, a povezan je i sa smanjenjem debljine slojeva mozga i oštećenjima mozga, uključujući područja kao što je frontalni režanj, koji ima ulogu u voljnom kretanju i kontroli mišljenja, te smanjenjem aktivnosti u području mozga koje procesira vid.

Inače, prethodna istraživanja su ukazivala da pušenje povećava rizik od senilne makularne degeneracije i upale oka.

Smatra se da nikotin također oštećuje krvne žile i neurone u mrežnici oka.

Izvor:
Psychiatry Research