Prekretnica u liječenju melanoma srednje očne ovojnice


Prekretnica u liječenju melanoma srednje očne ovojnice

Maligni melanom srednje očne ovojnice ili uveae najčešći je intraokularni primarni maligni tumor. Uvea ili srednja očna ovojnica je pigmentirani sloj oka i sastoji se od šarenice ili irisa, cilijarnog ili zrakastog tijela i žilnice ili choroideae.

Melanom uveae je najučestaliji nekutani melanom i čini 20 posto svih dijagnosticiranih melanoma. Najučestalija dob u kojoj se dijagnosticira melanom srednje očne ovojnice je 55 godina i nešto je učestaliji kod muškaraca. Izuzetno rijetko se dijagnosticira kod djece. Inače, melanom uveae se dijagnosticira direktnom i indirektnom oftalmoskopijom i biomikroskopijom.

Do nedavno je dijagnoza melanoma srednje očne ovojnice značila i gubitak oka ako je pacijent bio sretan. U najgorim slučajevima spomenuta dijagnoza je predstavljala bolnu smrt usljed širenja karcinoma. No, nova genetska testiranja, laserska ablacija, ciljana terapija aktivacijom svjetlosti i imunoterapija pružaju obećavajuće preliminarne rezultate u liječenju melanoma srednje očne ovojnice.

Izvor:
Medscape Medical News