Preminuo izumitelj hvata koji je spasio tisuće žrtava gušenja stranim tijelom


Preminuo izumitelj hvata koji je spasio tisuće žrtava gušenja stranim tijelom

Američki liječnik, dr. Henry Heimlich, izumitelj hvata koji je spasio veliki broj žrtava gušenja stranim tijelom, preminuo je jučer u 96. godini života. Dr. Heimlich je preminuo u bolnici u američkom gradu Cincinnatiju u subotu ujutro usljed komplikacija od srčanog udara kojeg je pretrpio u ponedjeljak.

Dr. Heimlich je smislio poznati Heimlichov hvat 1974., nakon što je čitao o velikom broju smrtnih slučajeva u restoranima koje se prvo pripisivalo srčanim udarima, no kasnije se ustanovilo da je bila riječ o gušenju hranom. Prvi puta je primjenio svoj hvat u svibnju 1974. godine kako bi spasio jednu 87-godišnju ženu u njegovom domu za umirovljenike koja se gušila jer je komad mesa zapeo u njenim dišnim putevima.

Procjenjuje se da je samo u SAD-u zahvaljujući Heimlichovom hvatu spašeno više od 100.000 života, a među spašenim osobama bile su i mnoge poznate osobe poput bivšeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana, pop zvijezde Cher, bivšeg gradonačelnika New Yorka Edwarda Kocha i holivudskih glumaca - Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon i Marlene Dietrich.

Inače, gušenje stranim tijelom nastaje kao posljedica začepljenja dišnog puta, kod odraslih i veće djece naglo tijekom jela, a kod male djece tijekom igre. Osoba ne može disati, ne može govoriti i ne može kašljati. Pokušava udahnuti zrak, ali bez uspjeha. Usne i koža postaju plavkasti. Ako se ne pruži pomoć, osoba gubi svijest i za nekoliko minuta umire.

Heimlichov hvat je jednostavan postupak kojim se strano tijelo izbacuje iz dišnog puta. Pritiskom na gornji dio trbuha (ispod vrha prsne kosti) povećava se tlak u trbušnoj šupljini, s tim da istodobni porast tlaka u plućima izbacuje strano tijelo iz grkljana ili dušnika. To je prokušana metoda koja uspijeva u većini slučajeva, ali nije bezopasna. Naime, presnažan pritisak na trbuh može ozlijediti želudac, jetru ili slezenu. Zato snagu pritiska treba prilagoditi dobi i konstituciji osobe koja se guši. Heimlichov hvat provodi se samo kod osobe s naglim i potpunim začepljenjem dišnog puta koja ne može ni disati, ni govoriti, ni kašljati.

Heimlichov-hvat-1nd