Preoperativna imunoterapija može izazvati imunološki odgovor koji smanjuje oralne karcinome


Preoperativna imunoterapija može izazvati imunološki odgovor koji smanjuje oralne karcinome

Prema rezultatima nove studije, preoperativna primjena imunoterapije kod liječenja karcinoma usne šupljine, može izazvati imunološki odgovor koji smanjuje tumore, što bi moglo dugoročno pružiti korist pacijentima.

U randomiziranom ispitivanju faze II, dvije neoadjuvantne doze nivolumaba date sa ili bez ipilimumaba dovele su do potpunog ili djelomičnog smanjenja tumora u većini slučajeva te nisu odgodile nastavak standardne terapije. Imunoterapeutik nivolumab je PD-1 inhibitor, a ipilimumab je CTLA-4 inhibitor.

Ovi obećavajući rezultati mogli bi biti nagovještaj poboljšanih ishoda liječenja pacijenata s posebno teškim oblicima oralnog karcinoma.

Također, valja istaknuti, da se sa otprilike samo tri tjedna liječenja, uspjelo pokrenuti značajnu regresiju tumora.

Inače, imunoterapijski lijekovi se obično koriste nakon što drugi tretmani nisu uspjeli i rak se već proširio na druge dijelove tijela.

Valja istaknuti, da je preoperativno okruženje pogodno za imunoterapiju jer na imunološki sustav pacijenata nisu još utjecale druge terapije. Tumor je zapravo spreman da služi kao žarište imunološkog odgovora, pa imunološki sustav tijela može lakše prepoznati i ciljati tumor.

Što se pak tiče oralnih karcinoma ili karcinoma usne šupljine, oni imaju visoke stope recidiva i smrtnosti, a nuspojave standarnog liječenja su posebno izazovne jer je tretirano područje bitno za govor, gutanje i disanje.

Izvor:
American Society for Radiation Oncology