Pretjerana konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2


Pretjerana konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2

Pretjerana konzumacija alkohola može kod odraslih osoba srednje životne dobi povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ukazuju rezultati nove studije. 

Tešku konzumaciju alkohola definira se kao pet ili više pića dnevno ili 15 ili više pića tjedno za muškarce, i za žene, više od četiri pića dnevno ili osam ili više pića tjedno.

Konzumiranje velikih količina alkohola može oslabiti funkciju jetre i gušterače. Smanjena funkcija ovih organa zauzvrat može utjecati na kontrolu glukoze (šećera u krvi) u tijelu. Što se tiče prekomjernog pijenja, istraživanje pokazuje da mlade odrasle osobe obično ne doživljavaju ozbiljno oštećenje razine glukoze natašte i inzulinsku rezistenciju.

Ovo istraživanje je pokazalo, da su osobe koje su obilno pile imale višu razinu glukoze natašte, što sugerira da prekomjerna konzumacija alkohola može imati negativne učinke na regulaciju glukoze u starijim populacijama.

Također, pokazalo se, da konzumacija alkohola koja prelazi preporučene granice uzrokuje oštećenje organa u cijelom tijelu i povećava ne samo rizik od potencijalnog razvoja dijabetesa tipa 2, već i drugih bolesti. 

Izvor:
American Physiology Summit