Primjena digoksina u bolesnika s fibrilacijom atrija povezana s većim rizikom od smrti


Primjena digoksina u bolesnika s fibrilacijom atrija povezana s većim rizikom od smrti

Studija provedena na više od 4.000 bolesnika s fibrilacijom atrija, pokazala je da je primjena popularnog lijeka za srce, digoksina, kod bolesnika s navednim poremećajem srčanog ritma, povezana s većim rizikom od smrti

Naime pokazalo se da je primjena digoksina povezana s 41 posto većim rizikom od smrti od svih uzroka, 35 posto većim rizikom od smrti zbog kardiovaskulanog uzroka te 61 posto većim rizikom od smrti zbog problema sa srčanim ritmom.

Lijek digoksin se dobiva iz Digitalis lanata (vunastaog naprska), no i mnoge druge biljke poput oleandera, đurđice i mlječike, sadržavaju kardioaktivne glikozide sličnih obilježja.

Digoksin povećava kontraktilnost srca u pravilnijem ritmu, te se stoga koristi u liječenju bolesnika za zatajivanjem srca i fibrilacijom atrija.

Prema mišljenju stručnjaka rezultati ove studije dovode u pitanje raširenu primjenu digoksina u bolesnika s fibrilacijom atrija.

Ovi rezultati znače da bi liječnici trebali kontrolirati srčani ritam svojih bolesnika pomoću drugih lijekova poput beta-blokatora ili blokatora kalcijskih kanala. No ukoliko se odluče za primjenu digoksina, trebalo bi koristiti niske doze, uz pažljivo kliničko praćenje bolesnika.

Bolesnici, također moraju biti svjesni potencijalne toksičnosti digoksina, te se u slučaju specifičnih kliničkih situacija poput palpitacije ili sinkope, hitno trebaju javiti liječniku.

Palpitacije su neugodan osjećaj rada vlastitog srca, koji bolesnici opisuju kao lupanje, preskakivanje, zastajkivanje ili treperenje srca.

Mehanizam kojim digoksin povećava rizik od smrti u bolesnika s fibrilacijom atrija, trenutno je nepoznat.

Izvor:
European Heart Journal