Probiotici mogu sniziti razine šećera u krvi i kolesterola

Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima otkriva da pažljivo odabrani probiotici mogu sniziti razinu šećera u krvi, tjelesne masti i kolesterola, a istovremeno preoblikovati metabolizam crijeva, što sugerira obećavajuću strategiju za buduću prevenciju dijabetesa.
Naime, znanstvenici su razvili precizni probiotički koktel za poboljšanje homeostaze glukoze u krvi. Hiperglikemija se približava epidemijskoj prevalenciji diljem svijeta, a procjenjuje se da oko trećina stanovništva SAD-a ima lošu homeostazu glukoze. Kronična hiperglikemija može dovesti do životno opasnih stanja, poput neuropatije, raka, nefropatije, retinopatije, dijabetičke ketoacidoze i kardiovaskularnih bolesti. Također je povezana s metaboličkim sindromom, pretilošću i smanjenjem kvalitete života i životnog vijeka.
U ovoj studiji, znanstvenici su razvili precizni probiotički koktel za poboljšanje konzumacije glukoze crijevnim mikrobima, čime se poboljšava gubitak suvišnih kilograma i kontrola glukoze u krvi. Dvanaest sojeva crijevnih mikroba testirano je na in vitro konzumaciju glukoze. To je uključivalo Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. gasseri, L. rhamnosus, L. plantarum, L. paracasei, L. salivarius, L. reuteri, Bifidobacterium bifidum, B. longum, B. animalis i Nissle 1917.
Koktel je značajno poboljšao razinu inzulina u cirkulaciji, VLDL/LDL-a i ukupnog kolesterola. Metabolomske analize otkrile su metaboličke prilagodbe domaćina za putove proizvodnje energije.
Sveukupno gledajući, rezultati ističu potencijal preciznih probiotika u povećanju potrošnje glukoze crijevnim mikrobima i smanjenju dostupnosti glukoze domaćinu.
Izvor.
Metabolites