Punomasni mliječni proizvodi povezani sa slabijom stopom preživljavanja od raka dojke


Punomasni mliječni proizvodi povezani sa slabijom stopom preživljavanja od raka dojke

Istraživanje provedeno na gotovo 1.900 žena pokazalo je da konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda može povećati rizik od smrti zbog raka dojke.

Naime, pokazalo se da su žene koje su jele jedan ili više obroka punomasnih mliječnih proizvoda dnevno, imale 49 posto veći rizik od smrti od raka dojke nego žene koje su jele polovinu obroka punomasnih mliječnih proizvoda dnevno.

U punomasne mliječne proizvode ubrajaju se punomasno mljeko, vrhnje za kavu, maslac, punomasni sirevi i dr.

Također, treba spomenuti da su žene s najvećim unosom punomasnih mliječnih proizvoda imale i 64 posto veći rizik od smrti od bilo kojeg uzroka.

Inače, poznato je da punomasni mliječni proizvodi sadrže više estrogena nego malomasni mliječni proizvodi. Jednako tako, karcinomi dojke znani kao estrogen receptor (ER) pozitivni karcinomi dojke su češći nego estrogen receptor (ER) negativni karcinomi dojke, i za svoj rast trebaju estrogen.

Stoga prema mišljenju stručnjaka ukoliko neka žena ima rak dojke i želi smanjiti svoju izloženost estrogenu, ima smisla da ne konzumira punomasne mliječne proizvode.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute