Pušenje kanabisa povećava rizik od raka testisa


Pušenje kanabisa povećava rizik od raka testisa

Muškarci koji redovito, godinama, puše kanabis (marihuanu), izloženi su 36 posto većem riziku od razvoja raka testisa u odnosu na muškarce koji nisu konzumenti kanabisa, ukazuje nova studija.

Rezultati ove studije u suprotnosti su s nekim prethodnim tvrdnjama da se pomoću kanabisa može liječiti ili spriječiti rak.

Karcinom testisa pojavljuje se u testisima, koji se nalaze u skrotumu (mošnji). Testisi su inače odgovorni za proizvodnju muških spolnih hormona i spermatozoida, koji su nužni za reprodukciju.

Iako karcinom testisa nije čest, on je ipak najčešća vrsta karcinoma u muškaraca u dobi od 15 do 49 godina. Oko polovica dijagnosticiranih je mlađa od 35 godina.

Uobičajeni znakovi i simptomi raka testisa uključuju kvržicu ili uvećanje testisa, bol i nelagodu u skrotumu, tupu bol u preponama ili predjelu trbuha, osjećaj težine u skrotumu, bol u leđima i naglo sakupljanje tekućine u skrotumu.

Liječnici liječe rak testisa kao i svaki drugi karcinom u tijelu - putem kemoterapije, kirurškim zahvatom, terapijom zračenja i, u nekim slučajevima, transplantacijom matičnih stanica.

Izvor:
JAMA