Pušenje povezano s većim rizikom od relapsa nakon kirurškog zahvata zbog Crohnove bolesti


Pušenje povezano s većim rizikom od relapsa nakon kirurškog zahvata zbog Crohnove bolesti

Britansko istraživanje u koje je bilo uključeno 240 pacijenata s Crohnovom bolesti pokazalo je da pušenje povećava rizik da će oboljeli od Crohnove bolesti imati relaps bolesti nakon kirurškog zahvata na njihovim crijevima.

Iako, se većina oboljelih od Crohnove bolesti liječi lijekovima, u nešto više od polovice njih potreban je uz terapiju lijekovima i kirurški zahvat kako bi se uklonio dio crijeva koji je zahvaćen bolešću. Inače, kirurškim zahvatom se ne može izliječiti Crohnova bolest te su recidivi bolesti česti.

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da lijekovi znani kao tiopurini koji se koriste za prevenciju relapsa nakon kirurškog zahvata smanjuju rizik od relapsa u pušača, no ne i u nepušača. Što ukazuje da bi oboljeli od Crohnove bolesti koji puše odmah nakon operacije trebali početi uzimati tiopurine.

Najpoznatiji tiopurini koji se primjenjuju u liječenju upalne bolesti crijeva su azatioprin i 6-merkaptopurin. Tiopurini su imunomodulatori.

Smatra se da bi pacijenti s Crohnovom bolesti koji puše trebali prestati pušiti ukoliko žele poboljšati svoje zdravstveno stanje.

Izvor:
The Lancet Gastroenterology and Hepatology