Home / Centri A-Z / Crohnova bolest / Komplikacije Crohnove bolesti

Komplikacije Crohnove bolesti

Komplikacije Crohnove bolesti

Specifična značajka Crohnove bolesti je zahvaćenost cijele širine stijenke crijeva upalnim promjenama (transmuralnost) za razliku od ulceroznog kolitisa kod kojeg je upala ograničena na sluznicu. Upravo iz te činjenice proizlazi niz intestinalnih komplikacija Crohnove bolesti: fibrostenotičke ili upalne strikture (suženje crijeva), fistule (nenormalni kanali koji se spajaju ) i intraabdominalni apscesi (gnojem ispunjeni džepovi infekcije).

Fistule mogu postojati između vijuga crijeva (enteroenteralne), širiti se između crijeva i kože (enterokutane), prodirati u susjedne organe koji se nalaze uz crijevo (rektovaginalne, enterovezikalne) ili se prezentirati kao perianalna bolest s otvaranjem fistuloznih kanala glutealno ili na koži perinealne regije. Upravo transmuralnost upale koja dovodi do suženja crijeva i fistuliranja kroz stijenku crijeva odgovorna je i za karakteristične grčevite boli u trbuhu bolesnika s Crohnovom bolesti i pojavu intraabdominalnih upalnih kolekcija.

Enterovezikalna fistula očituje se pojavom zračnih mjehurića u mokraći (pneumaturija). Mogu postojati i znakovi drenaže kutane fistule. Slobodna perforacija unutar trbušne šupljine je rijetka.

Perianalne fistule i apscesi javljaju se u 1/4 do 1/3 slučajeva, neovisno o aktivnosti intraabdominalne bolesti; ove komplikacije često predstavljaju najveće poteškoće Crohnove bolesti.

Zadnja izmjena: 01.10.2014.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje